1η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων 2016
Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις |
Οι οκτώ Πολιτιστικοί Σύλλογοι που είναι συσσωματωμένοι στο «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» και συγκεκριμένα οι σύλλογοι: Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων, συμμετείχαν όλοι με τη μέγιστη ομοθυμία και την σύσσωμη αίσθηση ευθύνης που μας διακρίνει στην 1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) το απόγευμα του Σαββάτου 16 Απριλίου 2016 στο Καυτανζόγλειο γήπεδο της Θεσσαλονίκης.
Ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μουσικοχορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τη Μακεδονική παράδοση, στην οποία συμμετείχαν 143 πολιτιστικοί σύλλογοι από ολόκληρη τη Μακεδονία, με περισσότερους από 3.200 χορευτές και πάνω από 40 μουσικούς και τραγουδιστές. Μια πανδαισία ήχων (γκάιντες, ζουρνάδες, κλαρίνα, χάλκινα, μακεδονικές λύρες, νταχαρέδες, νταούλια κλπ) και χρωμάτων (παραδοσιακές φορεσιές δεκάδων περιοχών) απόλαυσαν οι χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το μεγαλύτερο στάδιο της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Μ. κ. Γεώργιος Τάτσιος ανακοινώνοντας τις προχωρημένες συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση έδρας για τη μελέτη της Μακεδονικής παράδοσης. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο των συλλόγων που αναδεικνύουν την τεράστια και ζωντανή πολιτιστική παρουσία της Μακεδονίας, ως κομμάτι του πανάρχαιου Ελληνισμού της περιοχής. Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις αντιπροσωπευτικούς χορούς από 11 χορευτικές ενότητες - περιοχές της Μακεδονίας και οι συμμετέχοντες σύλλογοι χορέψανε στην ενότητα που επιθυμούσαν, φορώντας την αντίστοιχη της περιοχής αυτής φορεσιά. Οι περιοχές-ενότητες κατά σειρά ήταν: Παγγαίο, Νάουσα (Μπούλες), Δράμα με γκάιντα, Νταρνακοχώρια Σερρών, Δράμα με μακεδονική λύρα, Ρουμλούκι (Ημαθία), Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα-Κοζάνη-Καστοριά, Σέρρες, Νάουσα (κάμπος) - Πέλλα-Κιλκίς. Στο τέλος όλοι μαζί οι σύλλογοι χορέψανε ανάμεικτα στο γήπεδο συρτό και λεβέντικο χορό, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο αντάμωμα του χρόνου.
Δίνουμε τα θερμά συγχαρητήριά μας στους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση, στους συμμετέχοντες χορευτές και μουσικούς για την όμορφη και προσεκτική παρουσία τους, στους εθελοντές και στους υποστηρικτές - χορηγούς της εκδήλωσης.