3ο συνέδριο "Από τον Μακεδονικό Αγώνα... στην απελευθέρωση της Δράμας"
Συνέδρια |
Συμπεράσματα του 3ου Συνεδρίου με θέμα:
"Από τον Μακεδονικό Αγώνα... στην απελευθέρωση της Δράμας"
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 το 3ήμερο συνέδριο με θέμα «Από τον Μακεδονικό Αγώνα … στην απελευθέρωση της Δράμας» που συνδιοργάνωσε στη Δράμα το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας και το Δήμο Προσοτσάνης, εν όψει των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής μας. Μέσα από τις 22 εισηγήσεις, ενταγμένες σε πέντε θεματικές συνεδρίες, που ανακοίνωσαν 27 διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λευκωσίας Κύπρου), ερευνητές, ιστοριογράφοι, φώτισαν πτυχές του συγκεκριμένου χωροχρόνου (1870-1913).
Το θεωρητικό μέρος του συνεδρίου άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και τελείωσε το βράδυ του Σαββάτου. Στην έναρξη του συνεδρίου, με ιδιαίτερη συγκίνηση απόλαυσε το κοινό ιστορικά μακεδονικά τραγούδια από τους Δημήτριο Κώττα, Ιωάννη Σιλλό, Μαρία Κιάκου, τους αδελφούς Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ με τη χορωδία τους και τον συγκλονιστικό Ευάγγελο Δασκαλούδη, βάρδο της τοπικής παραδοσιακής μας μουσικής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκτέθηκε φωτογραφικό υλικό από δραμινούς Μακεδονομάχους στον προθάλαμο του Δημοτικού Ωδείου.
Το πρωί της Κυριακής ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια - επισκέψεις σε Καλή Βρύση (Ιερό του Διονύσου), Προσοτσάνη (Α’ Δημοτικό Σχολείο), Παγονέρι (εκκλησία Εισοδίων της Θεοτόκου), Βώλακα (κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Άρμεν Κούπτσιου), Πύργοι (πλατεία) και Πετρούσα (παλιά εκκλησία της Παναγίας). Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσαίων πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο του συνεδρίου με την κατάθεση των συμπερασμάτων από τους προέδρους των συνεδριάσεων.
Θέλουμε το συνέδριο αυτό να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ιχνηλάτηση, αναζήτηση, εμβάθυνση, αναδίφηση, διάδοση και μεταλαμπάδευση της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα προσπαθήσουμε να εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε οι ανακοινώσεις και τα συμπεράσματα να διαχυθούν και να γίνουν κτήμα όλων των Δραμινών.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο πρώην βουλευτής κ. Νικόλαος Σμολοκτός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων, συλλόγων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και πλήθος κόσμου.
Ευχαριστούμε θερμά: α) για την οικονομική στήριξη του συνεδρίου την Π.Ε. Δράμας, το Δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, το Δήμο Προσοτσάνης και τα Σφαγεία Στάικου, β) την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, γ) τα μέλη, τις χορωδίες και τους μουσικούς των Πολιτιστικών Συλλόγων Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων για τη θερμή υποδοχή των προσκεκλημένων μας, δ) τους εθελοντές που παρείχαν τη γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη, ε) τους υπευθύνους των ιστοσελίδων dramina & godrama που μετέδωσαν ζωντανά τις συνεδριάσεις μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο και στ) όλους όσους συνέβαλαν στην άψογη οργάνωση του συνεδρίου.
Τα Πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2018 με τη χορηγία της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας.
Διαβάστε τα Πρακτικά του Συνεδρίου
Δείτε το συνέδριο σε βίντεο:
Έναρξη - τραγούδια ("Μητρούσης Καπετάνιος", "Μακεδονία")
Χαιρετισμός προέδρων ΚΕ.Π.Α.Α.Μ. & Επιστημονικής Επιτροπής
Χαιρετισμοί συνδιοργανωτών-επισήμων-παρέμβαση Βασιλείου Άτσαλου
Συνεδρία 1η: Ατομική και συλλογική εμπειρία. Ο ελληνισμός της Δράμαςστην κρίσιμη εποχή: 1870-1913
"Η περίπτωση του Ι.Ν. της Παναγίας στην Πετρούσα". Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος
"Οικογενειακή μαρτυρία". Νάσος Βαγενάς
"Ο Μακεδονικός Αγώνας στη δημώδη ποίησή μας". Γιώργος Αικατερινίδης
Συνεδρία 2η: Οι "βαθύτερες δυνάμεις": οικονομία, δημογραφία, εκπαίδευση και ιδεολογία, 1870-1913 (Α)
"Χτίζοντας το Δημοτικό Σχολείο: Προσωτσάνη, 1904-1909". Άγγελος Λύσσελης
"Ο μακεδονικός πολιτισμός στην περίοδο της μετάβασης από το 1870 έως το 1913". Παναγιώτης Ηλιάδης
Συνεδρία 3η: Οι "βαθύτερες δυνάμεις": οικονομία, δημογραφία, εκπαίδευση και ιδεολογία, 1870-1913 (Β)
"Κοινωνικές διαστάσεις της ελληνοβουλγαρικής διαμάχης στη Μακεδονία, 1893-1912". Σπύρος Πλουμίδης
Συνεδρία 4η: Ο Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή της Δράμας
"Οι Μακεδονομάχοι του Νομού Δράμας". Αριστοτέλης Σπυριδόπουλος & Βασίλειος Δημητριάδης
Συνεδρία 5η: Απελευθέρωση 1913
"Δοξάτο, 30 Ιουνίου 1913: γεγονός και προσλήψεις". Ευάνθης Χατζηβασιλείου