Επιστημονικό Συμπόσιο Δράμα & Δοξάτο 22-24/9/2017
Συνέδρια |
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και τον Δήμο Δοξάτου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνδιοργάνωσαν Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Τοπικός πολιτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαβατήρια ‘ήπιας ισχύος’ για τις διεθνείς σχέσεις πόλεων» το 3ήμερο 22-23-24 Σεπτεμβρίου 2017 στο HYDRAMA HOTEL και στο Δοξάτο. Ήταν μια διεπιστημονική προσέγγιση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας, στους λαϊκούς ιππικούς αγώνες και στην κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ.
Εμείς, ως Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, υπηρετούμε και διακονούμε, ως πολιτιστικοί διαχειριστές, με ευλάβεια τους καταστατικούς μας σκοπούς, και επειδή πιστεύουμε πως η παιδεία και ο πολιτισμός είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες, νοούμενες ως αδιαίρετες και αλληλοεξαρτώμενες. Η μία απαραίτητη προϋπόθεση της άλλης και οργανικό στοιχείο της συνέχειας και αδιάλειπτης φροντίδας και επιμέλειας της άλλης, η ενδελέχειά της δηλαδή.
Η εκπαίδευση ως υποσύνολο της παιδείας εισάγει το άτομο στο ευρύτερο σύνολο, το ανάγει σε ολοκληρωμένο μέλος της κοινωνίας και ενεργό πολίτη.
Μέσα από τη μυητική διαδικασία της εκπαίδευσης και την καταλυτική επίδραση της συμμετοχής στις κοινές εμπειρίες, στις προσδοκίες, στους φόβους της κοινωνίας, καθίστανται κοινά, και έτσι αναδεικνύεται η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα στο παγκόσμιο πολυπολιτισμικό στερέωμα. Ταυτόχρονα όμως ανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας και κατανόησης με βάση τις οικουμενικές αξίες.
Συνιστούν συνεπώς «κεφάλαιο», όχι μόνο χάρη στις άυλες αξίες που ενσωματώνουν, αλλά και λόγω της ευρύτερης αναπτυξιακής τους διάστασης.
Η πολυσήμαντη ιστορικότητα που έχει ο πολύπαθος τόπος μας και οι ισχυρές του -κοινής αφετηρίας- παραδόσεις με κυρίαρχες εκφάνσεις τους τα λαϊκά δρώμενα των Θεοφανείων κάθε χρόνο, που σκοπό έχουν την ευετηρία, μας ωθούν να ξαναπιάσουμε το νήμα ξεδιπλώνοντας τον μίτο της απόδρασης από τον λαβύρινθο της κρίσης στη βάση του σεβασμού της παράδοσης και των περιβαλλόντων μέσα από την αξιοποίηση των ιστορικών γνώσεων, των αξιών και των ιδεωδών του ελληνισμού από την πυκνή αχλή των μύθων έως τις ημέρες μας.
Ταυτιζόμενοι λοιπόν με τους σκοπούς και τους στόχους του συμποσίου και επειδή πιστεύουμε πως περάσαμε σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι ως διαχειριστές που συνεχίζουν να έχουν την ευθύνη τέλεσης των δρωμένων οφείλουν να γίνουν Φροντιστήρια Παιδείας για να δημιουργήσουν έτσι συνεχιστές με γνώση, γνώμη, σεβασμό στην παράδοση, εμπιστοσύνη στο παρόν και το μέλλον.
Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας προσδοκώντας πως θα τα καταφέρουμε καλλίτερα.
Εδώ στη Δράμα και στα χωριά της που η ντόπια συλλογική μνήμη είναι ακόμη ζωντανή, οφείλουμε να στρέφουμε τα μάτια μας, καθώς σ’ αυτά εδώ τα δικά μας μέρη το παρελθόν δεν λειτουργεί ως κειμήλιο. Έχει μπολιάσει την καθημερινότητα και γαλουχεί τις επερχόμενες γενεές.
Εκεί, όπου όλα τα χρόνια που πέρασαν, έχουν αποτυπωθεί ευσύνοπτα- μα συνάμα βαθιά- στους στίχους, στους ήχους, στα δρώμενα· κι ακόμα σε σημάδια πιο αδιόρατα, όπως οι δοξαριές της τρίχορδης λύρας, τα φυσήματα της γκάιντας και τα χτυπήματα του νταχαρέ- διαφορετικά σε κάθε χωριό.
Πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί και έναν ηθικό κώδικα, καταξιωμένο από τις γενιές που πέρασαν, γι’ αυτό και αξίζει κάθε τιμής και σεβασμού.
Σ΄ αυτήν τη ζωντανή παράδοση πρέπει να δοθεί η οφειλόμενη βαρύτητα.
Οι καιροί ζητούν να βγούμε από το καβούκι μας.
Δεν υπάρχει ιστορική συνείδηση χωρίς ελπίδα.
Αλλιώς αδυνατούμε να φανταστούμε το μέλλον.