Συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του 12ημέρου στο Ν. Δράμας 2020
Λοιπές δράσεις |
Κοινή συνέντευξη τύπου για τα λαϊκά δρώμενα του δωδεκαημέρου στο νομό Δράμας, που πραγματοποιούνται από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, παραχώρησαν την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Αθανάσιος Παλλικάρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτρης Μόνιος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρουσαίων κ. Βάσω Ηλιάδου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργων κ. Γιάννης Τσαούσης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου κ. Αναστάσιος Λαγός.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου κ. Γιάννης Παπουτσής, ανέφερε τα παρακάτω: «Η Δράμα το τριήμερο των Θεοφανείων σείεται και δονείται από τους ήχους των ποιμενικών κουδουνιών των μεταμφιεσμένων τραγόμορφων, που επιχωριάζουν στα χωριά μας: Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Πετρούσα, Πύργοι, Βώλακας, Παγονέρι και Καλή Βρύση.
Οι κοιτίδες του λαϊκού μας πολιτισμού ως επιβιώσεις των λαϊκών δρωμένων έχουν τη ρίζα τους όπως και η Δράμα στο ρήμα δράω – δρώ και είναι ομόριζα.
Εδώ λοιπόν υπό τη μεγάλη σκέπη του Διός φιλοξενείται το τέκνο του, ο Διόνυσος. Όλη η γη μας βγάζει από τα έγκατά της διάφορες μορφές του.
Έτσι λοιπόν αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, τον οποίο ευχαριστούμε που συνεχίζει όπως οι προκάτοχοι του τη στήριξη των δρωμένων μας, και που πήρε επιτέλους μορφή σε πρόγραμμα και τέθηκε το εθνόσημο με όλους μαζί πέραν της δικής μας συσσωμάτωσης, έχει να κάνει με τη σύνδεση του απώτατου παρελθόντος, το οποίο ανάγεται στην αχλή των μύθων μέχρι την ιστορία που είναι τα έγκατα της γης μας και αυτό είναι εμφανές ιδιαίτερα στις κεφαλές του Διονύσου που υπάρχουν στο αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, στον τύμβο της Καλής Βρύσης, αναζητείται επίσης το Μαντείο, το οποίο υποθέτουν πως είναι στην περιοχή μας.
Άρα εμείς είμαστε οι συνεχιστές μιας βαθιάς παράδοσης, η οποία σεμνύνεται ότι έχει το βαθύ ταυτοτικό της χαρακτήρα.
Εμείς υπηρετούμε, διακονούμε αυτά τα δρώμενα με όλους τους συμβολισμούς τους, που εδράζονται λέμε στην Ευετηρία.
Τι είναι η Ευετηρία; Είναι η Καλοχρονιά!
Η Ευγονία και η Ευκαρπία, με παράλληλη συνομιλία μ’ αυτούς που τα υπηρέτησαν εν ζωή παλαιότερα σε πιο δύσκολές εποχές και σε πιο αντίξοες συνθήκες.
Αυτά τα δρώμενα σε κάθε χωριό έχουν διαφορετική έκφανση και έκφραση, είναι κοινοτικά, οι σύλλογοι απλά τα οργανώνουν και όλη η Κοινότητα πάνδημη συμμετέχει είτε στη χορεία, είτε στους χορούς και τα τραγούδια, είτε σ’ έναν διονυσιασμό ευρύτερα.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους Δραμινούς να πάνε στα χωριά: Μοναστηράκι και Παγονέρι στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, που είναι οι κορυφώσεις τους, στις 7 του μήνα στον Ξηροπόταμο και τον Βώλακα, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, και στις 8 με τους αρκούδες του, επίσης στην Καλή Βρύση, την Πετρούσα και τους Πύργους με όλα αυτά τα γονιμικά στοιχεία και συμβολισμούς που εμπεριέχουν.
Αυτά λοιπόν είναι τα δρώμενά μας που πρέπει να τα γνωρίζουν οι Δραμινοί.
Έχουμε την ταυτότητα και την ιστορία μας που τις αναδεικνύουμε ως αφετηρίες του απώτατου και νωπού παρελθόντος μας και προσβλέπουμε στη δικτύωση γιατί τα δρώμενα είναι υπερκείμενα, ξεφεύγουν από την τοπικότητα, είναι Ελλάδα, είναι Οικουμένη.
Οι μεταμφιέσεις είναι αποτροπή του κακού, είναι συνέχεια και σύζευξη των πολιτισμών.
Σας ευχαριστούμε!
Καλώς να ορίσετε!
Σας περιμένουμε!»